Agnès Varda



Agnès Varda is a photographer, film director and a Paris-based key figure in modern film history and one of the world's leading filmmakers. Agnès Varda is a Professor of Film and Documentaries at the European Graduate School (EGS). She was born on May 30th, 1928 in Ixelles, Belgium, with the slightly different name of Arlette Varda





Filmography

Pointe Courte (1954) 89 mins
O Saisons, O Châteaux (1957) 22 mins
L’Opéra-Mouffe (1958) 17 mins
Côté de la côte (1958) 24 mins
Cléo de 5 à 7 (Cléo from 5 to 7) (1961) 90 mins
Salut les Cubains (1963) 30 mins
Le Bonheur (Happiness) (1964) 82 mins
Enfants du Musée (1964) 7 mins
La Rose (1966) 20 mins
Créatures (1966) 105 mins
Uncle Yanco (1967) 22 mins
Loin du Vietnam (in collaboration with other directors, 1967)
Panthers (1968) 28 mins
Love (…and Lies) (1969) 110 mins
Nuasicaa (1970) 90 mins [Vanished]
Daguerréotypes (documentary, 1975) 80 mins
Réponse de femmes (1975) 8 mins
Plaisir d’amour en Iran (1976) 6 mins
Une chante, l’autre pas (One Sings, the Other Doesn’t) (1976) 120 mins
Femmes Bulles (video, 1977) 58 mins, video
Murs (Mural Murals) (documentary, 1980) 81 mins
Documenteur (An Emotion Picture) (1981) 63 mins
Ulysse (1982) 22 mins
Minute pour une image (1982) 170 two-minute spots for television
Dites Caryatides (1984) 13 mins
Cuis., s. de b… (1984) 27 mins
Toit ni loi (Vagabond) (1985) 105 mins
Winner of Grand Priz at Venice Film Festival

De beaux escaliers, tu sais… (1986) 3 mins
B. par Agnès V. (1987) 97 mins
Kung-fu Master (Le Petit Amour) (1987) 78 mins
Jacquot de Nantes (Jacquot) (1990) 118 mins
Demoiselles ont eu 25 ans (The Young Girls Turned 25) (documentary, 1992) 63 mins
Cent et une nuits (One Hundred and One Nights) (1994) 100 mins, made for the centennial of cinema
L’Univers de Jacques Demy (The World of Jacques Demy) (documentary, 1995) 90 mins
Les Glaneurs et la glaneuse (The Gleaners and I) (documentary, 2000) 82 mins
Winner of Best Documentary of 2001:
-National Society of Film Critics
-New York Film Critics Circle
-Chicago International Film Festival
-Los Angeles Film Critics Association
-New York Film Critics Online

Le Lion volatil (2003) 12 mins
Cinevardaphoto (2004)

No comments:

Post a Comment